1. HOME
  2. chevron_right
  3. OVER STILLEVEN
  4. chevron_right
  5. OMGEVING
OVER JANNUM

Jannum is een klein buurtschapje in de gemeente Noard-East Fryslân. Het ligt tussen het gezellige en meest noordelijke elfstedenstadje Dokkum en Holwerd, vanwaar de veerboot naar Ameland vertrekt. Het ligt in een agrarisch gebied met voornamelijk melkveehouderijen en uitgestrekte weilanden met kronkelend daar doorheen het riviertje de Dokkumer Ee.  Het weinige verkeer op de smalle geasfalteerde weggetjes bestaat vooral uit fietsers – de lokale bevolking gaat hier graag op de fiets, ook bezoekers doorkruisen op die manier dit prachtige gebied – tractoren en bestemmingsverkeer. Kortom, fietsen is hier een natuurlijke manier van vervoeren. Jannum staat ook synoniem voor het monumentale terpje, waar onze boerderij gevestigd is. Dit is tevens een beschermd dorpsgezicht (zie wikipedia). Hier ga je echt terug in de tijd. Het stokoude kerkje uit de elfde eeuw dat voor bezichtiging geopend is, drie kleine arbeiderswoninkjes uit de zeventiende eeuw en onze monumentale Friese kop-hals-romp boerderij uit 1850. Jannum, klein maar met een grootse belevingswaarde.

OVER DE OMGEVING VAN NOORD-OOST FRIESLAND

De regio Noardeast Fryslân is een verrassend veelzijdig en onaangetast buitengebied dat het verdient om door u te worden ontdekt. De uitgestrekte akkers rond onze boerderij met een indrukwekkende diversiteit aan weidevogels en andere fauna, het UNESCO Wadden Werelderfgoed, de gezonde Friese lucht en die eindeloze stilte brengen u vanzelf tot volledige ontspanning en in verbinding met de natuur. U hoeft er niets voor te doen, er zijn is voldoende. De omgeving doet de rest. Stilleven is dan ook een ideale plek voor bezinning en bezieling. Tegelijk is er in de omgeving van alles te doen. Pak een terrasje in de oergezellige Elfstedenstad Dokkum, verken de talloze fiets- en wandelroutes die u langs de mooiste plekjes van Friesland leiden, bezoek de eeuwenoude kerkjes en de andere terpen in de omgeving, ga Wadlopen, zeevissen of bezoek een modern landbouwbedrijf. Gastvrij Friesland heeft zoveel meer te bieden dan alleen die mooie meren. Kom het ontdekken, ontvlucht die oorverdovende hectiek van het drukke westen en kom weer heerlijk op adem in het heerlijk stille noorden…. in Jannum.

MEER TOERISTISCHE INFORMATIE

Voor gasten van onze terpboerderij ligt uitgebreide toeristische informatie klaar. Ook ontvangt u een exemplaar van de Schattenkaart Friesland met een overzicht van culturele, historische en natuurattracties. Daarnaast kunt u terecht in het Toeristische Informatiepunt Dokkum dat gevestigd is in het Admiraliteitsmuseum. Zeker een aanrader voor een bezoek aan Dokkum. En vlak bij Jannum is er ook nog het informatiecentrum van Hogebeintum, naast de hoogste terp van West-Europa. (Vanwege de Coronaperikelen is dit informatiecentrum gesloten. Wel kan de kerk op de terp worden bezocht.) Op de eropuitinfriesland-website vindt u nog meer inspiratie van de regio Noordoost Friesland voor mooie routes, verschillende activiteiten en evenementen.