1. HOME
  2. chevron_right
  3. BELEVEN
  4. chevron_right
  5. OMGEVING

Jannum is een klein buurtschapje in de gemeente Noard-East Fryslân. Het ligt tussen het gezellige en meest noordelijke elfstedenstadje Dokkum en Holwerd, vanwaar de veerboot naar Ameland vertrekt. Het ligt in een agrarisch gebied met uitgestrekte weilanden en kronkelend daar doorheen de Dokkumer Ee. Het weinige verkeer op de smalle geasfalteerde weggetjes bestaat vooral uit fietsers, want in dit mooie landschap laten bewoners en bezoekers de auto liever staan. Fietsen is hier nog de natuurlijke manier van transport.

Jannum staat ook synoniem voor het monumentale terpje, waarop onze boerderij gevestigd is. Dit is tevens een beschermd dorpsgezicht (zie wikipedia). Hier ga je echt terug in de tijd. Het stokoude kerkje uit de twaalfde eeuw dat voor bezichtiging geopend is, drie kleine arbeiderswoninkjes uit de zeventiende eeuw en onze monumentale Friese kop-hals-romp boerderij uit 1850. Jannum, klein maar met een grootse uitstraling. Eenmaal hier ben je verloren voor dit haast on-Nederlandse plekje met al z’n rust en charme.

OVER DE OMGEVING VAN NOORD-OOST FRIESLAND

De regio Noardeast Fryslân is een verrassend veelzijdig en onaangetast buitengebied dat het verdient om door u te worden ontdekt. De uitgestrekte akkers rond onze boerderij met een indrukwekkende diversiteit aan weidevogels en andere fauna, het UNESCO Wadden Werelderfgoed, de gezonde Friese lucht en die eindeloze stilte brengen u vanzelf tot volledige ontspanning en in verbinding met de natuur. U hoeft er niets voor te doen, er zijn is voldoende. De omgeving doet de rest. Stilleven is dan ook een ideale plek voor bezinning en bezieling.

Tegelijk is er in de omgeving van alles te doen. Pak een terrasje in de oergezellige Elfstedenstad Dokkum, verken de talloze fiets- en wandelroutes die u langs de mooiste plekjes van Friesland leiden, bezoek de eeuwenoude kerkjes en de andere terpen in de omgeving, ga Wadlopen, zeevissen of bezoek een modern landbouwbedrijf. Gastvrij Friesland heeft zoveel meer te bieden dan alleen die mooie meren. Kom het ontdekken, ontvlucht die oorverdovende hectiek van het drukke westen en kom weer heerlijk op adem in het stille noorden…. in Jannum.

Voor gasten van onze terpboerderij ligt uitgebreide toeristische informatie klaar. Ook ontvangt u een exemplaar van de Schattenkaart Friesland met een overzicht van culturele, historische en natuurattracties. En dat zijn er nogal wat. Daarnaast kunt u terecht in het Toeristische Informatiepunt Dokkum dat gevestigd is in het Admiraliteitsmuseum. Zeker een aanrader voor een bezoek aan Dokkum. Ook vlak bij Jannum is er het informatiecentrum van Hogebeintum bij de hoogste (!) terp van West-Europa. Breng dan ook een bezoek aan de prachtige gerestaureerde kerk op de terp met z’n unieke grafschilden. Op de eropuitinfriesland-website vindt u nog meer inspiratie van de regio Noordoost Friesland voor mooie routes, verschillende activiteiten en evenementen.